top of page

            În februarie, sovieticii au pătruns în Silezia și Pomerania, în timp ce Aliații Occidentali au intrat în Germania de vest și au închis Rinul. Prin martie, Aliații au traversat Rinul la nord și sud de Ruhr, încercuind Grupul de Armate B German, în timp ce sovieticii înaintau către Viena. La începutul lunii aprilie, Aliații Occidentali au început să înainteze și în Italia și au înaintat rapid prin vestul Germaniei, în timp ce forțele sovietice și poloneze au luat cu asalt Berlinul la sfârșitul lunii aprilie. Forțele americane și sovietice s-au întâlnit la râul Elba pe 25 aprilie. Pe 30 aprilie 1945, a fost capturat Reichstagul, ceea ce a însemnat înfrângerea militară a Germaniei Naziste.

            În această perioadă au avut loc mai multe schimbări la conducerea țărilor. Pe 12 aprilie, președintele Roosevelt a murit și a fost înlocuit de Harry Truman. Benito Mussolini a fost ucis de partizanii italieni pe 28 aprilie. Două zile mai târziu, Hitler s-a sinucis și locul lui a fost luat de de amiralul Karl Dönitz.

            Forțele germane au capitulat în Italia pe 29 aprilie. Capitularea totală și necondiționată a fost semnată pe 7 mai și a intrat în vigoare înaintea sfârșitului zilei de 8 mai. Grupul de Armate Centru German a rezistat în Praga până la 11 mai.

            Pe Teatrul din Pacific, forțele americane, însoțite de forțele Comunității Filipineze au înaintat în Filipine, cucerind Leyte până la sfârșitul lunii aprilie 1945. Ele au debarcat pe Luzon în ianuarie 1945 și au recucerit Manila în martie, după o luptă care a transformat orașul în ruine. Lupta a continuat pe Luzon, pe Mindanao, și pe alte insule din Filipine până la sfârșitul războiului. Între timp, Forțele Aeriene ale Statelor Unite distrugeau orașe strategice și populate din Japonia, într-un efort de a distruge industria de război japoneză și moralul civililor. În noaptea de 9-10 martie, bombardiere B-29 ale USAAF au lovit Tokyo cu mii de bombe incendiare, care au ucis peste 100.000 de civili și au distrus 42 de mile pătrate în doar câteva ore. În următoarele cinci luni, USAAF a incendiat în total 67 de orașe japoneze, ucigând 393.000 de civili și distrugând 65% din zonele construite.

            La 11 iulie, liderii Aliați s-au întâlnit la Potsdam, Germania. Ei au confirmat acordurile anterioare despre Germania, și au reiterat cererea de capitulare necondiționată a tuturor forțele japoneze, în special afirmând că „alternativa pentru Japonia este distrugerea imediată și totală”. În timpul acestei conferințe, au avut loc alegeri generale în Regatul Unit, și Clement Attlee l-a înlocuit pe Churchill ca prim-ministru.

            Aliații au cerut capitularea necondiționată a Japoniei în Declarația de la Potsdam⁠ din 27 iulie, dar guvernul Japonez a respins apelul. La începutul lunii august, USAAF a aruncat bombe atomice asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki. Aliații au justificat bombardamentele atomice ca o necesitate militară, pentru a evita invadarea insulelor Japoneze, care ar fi costat viețile a între 250.000–500.000 de militari aliați și a milioane de soldați și civili japonezi. Între cele două atentate, în conformitate cu acordul de la Ialta, sovieticii au invadat Manciuria ocupată de japonezi și au învins rapid     Armata Kwantung, cea mai mare forță combatantă japoneză. Armata Roșie a capturat și Insula Sahalin, și Insulele Kurile. Pe 15 august 1945, Japonia a capitulat, actul capitulării fiind semnat în cele din urmă pe puntea vasului american de război USS Missouri, la 2 septembrie 1945, ceea ce a pus capăt războiului.

 

 

 

 

 

 

 

Urmări

PRABUSIREA AXEI, VICTORIA ALIATILOR

bottom of page