top of page

Aliații au instaurat administrații de ocupație în Austria și Germania. Prima a devenit stat neutru, nealiniat cu vreun bloc politic. Cea din urmă a fost împărțită în zone de ocupație de est și de vest controlate de către Aliații Occidentali și, respectiv, Uniunea Sovietică.

 Un program de denazificare în Germania a condus la urmărirea penală a criminalilor de război naziști și la eliminarea foștilor naziști la putere, deși această politică s-a transformat treptat spre una de amnistie și de reintegrare a foștilor naziști în societatea vest-germană.

            Germania a pierdut un sfert din teritoriul dinainte de război (1937). Printre teritoriile de est, SileziaNeumark și mare parte din Pomerania au fost preluate de către Polonia, Prusia de Est a fost împărțită între Polonia și URSS, urmată de expulzarea a 9 milioane de germani din aceste provincii, precum și de expulzarea a 3 milioane de germani din Regiunea Sudetă din Cehoslovacia în Germania. Prin anii 1950, fiecare al cincilea vest-german era un refugiat din est. Uniunea Sovietică a anexat și provinciile poloneze de la est de linia Curzon, din care au fost expulzați 2 milioane de polonezi; nord-estul României, părți din Finlanda de est, și cele trei state balticeau fost și ele încorporate în URSS.

            Într-un efort de a menține pacea, Aliații au format Națiunile Unite, care a luat ființă oficial pe 24 octombrie 1945, și a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948 ca un standard comun pentru toate țările membre. Marile puteri care învingătoare în război—Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică, China, Regatul Unit și Franța—au devenit membri permanenți Consiliului de Securitate al ONU. Cei cinci membri permanenți rămân aceeași și în prezent, deși au fost două schimbări de locuri, între Republica China și Republica Populară Chineză , în 1971, și între Uniunea Sovietică și statul ei succesorFederația Rusă, după destrămarea Uniunii Sovietice. Alianța dintre Aliații Occidentali și Uniunea Sovietică a început să se deterioreze chiar înainte de terminarea războiului.

            În Asia, Statele Unite au ocupat Japonia și au administrat fostele insule japoneze din Pacificul de Vest, în timp ce sovieticii au anexat Sahalinul și Insulele KurileCoreea, fostă sub dominație japoneză, a fost divizată și ocupată de către Uniunea Sovietică în Nord și de SUA, în Sud, între 1945 și 1948. S-au proclamat republici separate de cele două părți ale paralelei 38 în 1948, fiecare pretinzând a fi guvernul legitim pentru toată Coreea, ceea ce a condus în cele din urmă la Războiul din Coreea.

            În ciuda enorme pierderi umane și materiale, Uniunea Sovietică a experimentat, de asemenea, o creștere rapidă a producției în perioada imediat de după război. Japonia a avut o creștere economică incredibil de rapidă, devenind una dintre cele mai puternice economii din lume în anii 1980. China a revenit la producția industrială dinaintea războiului în 1952.

URMARI

bottom of page